Производња пива: кување сладовине са хмељом

У претходом чланку смо описали процес укомљавања којим се добија слатки раствор – сладовина. Након укомљавања следи: Кување сладовине са хмељом Кување сладовине обично траје сат времена од момента када сладовина прокључа. На почетку кључања се додаје хмељ. Током кувања долази до ослобађања и изомеризације алфа киселина из хмеља, које су одговорне за горчину пива. […]

Сазнајте више

Откривамо вам тајну производње пива: први део – укомљавање

У овом тексту вам откривамо тајну индустријске производње пива. Производња пива почиње производњом јечменог слада. Некада је већина пивара имала сопствене сладаре, данас је то ређи случај пошто се производњом слада баве специјализовани произвођачи. О сладу сам писао детаљније у претходном чланку. Укомљавање Укомљавање  (енглески mashing) је поступак добијања слатког раствора – сладовине (енг. wort) […]

Сазнајте више

Сировине за производњу пива

Основни састојци за производњу пива су слад (јечмени, ражани, пшенични), хмељ, квасац и вода. Слад Јечмени слад је састојак сваког пива, а поред јечменог слада у употреби су пшенични и, ређе, ражани слад. За производњу пшеничних пива поред основног јечменог слада користи се и до 50% пшеничног слада. Слад је, најкраће речено, проклијало семе житарица. […]

Сазнајте више