Пивски блог

Производња пива: кување сладовине са хмељом

Постављено 10 априла 2018 у 11:05 објавио / Нема коментара

У претходом чланку смо описали процес укомљавања којим се добија слатки раствор – сладовина. Након укомљавања следи:

Кување сладовине са хмељом

Кување сладовине обично траје сат времена од момента када сладовина прокључа. На почетку кључања се додаје хмељ. Током кувања долази до ослобађања и изомеризације алфа киселина из хмеља, које су одговорне за горчину пива. Горчина пива се изражава у јединицама IBU (International Bitternes Units) и представља количину алфа киселина у милиграмима по литру пива. Пива мале горчине, као што су немачка пшенична пива, имају горичину 15-20 изражену у овим јединицама, умеренo горка пива као што су пилснери и пејл ејл пива имају горчину 30-40 јединица, док најгорча IPA пива имају горчину преко 40 јединица, пива са 60-70 јединица су изразито горка. Занатске пиваре често изражавају горчину у IBU јединицама на етикетама.

Хмељ садржи многе ароматичне супстанце које су лако испарљиве и губе се током кувања (етерична уља). Међутим, ако се хмељ дода пред крај кувања (некада је то 15 минута пре краја, некада 5 минута, а некада када се кување заврши) пиво ће задржати одређене ароме хмеља. У савременом занатском пиварству уобичајен је поступак сувог хмељења, тада се током одлежавања пива у ферменторима у периоду од неколико дана пиву додају велике количине хмеља. Резулат је пиво са израженим мирисима и укусима хмеља, који се описују као хербални, цветни, воћни, цитрусни, у зависности од сорти хмеља које су кориштене у процесу сувог хмељења. Пивари обично комбинују више сорти хмеља да би добили нове и занимљиве комбинације укуса. Један од разлога за релативно виску цену занатских пива је и знатно већа потрошња хмеља у односу на индустријска (лагер) пива. Ако желите да пробате ова изузетно мирисна и питка пива, прпоручујемо вам да пробате Pale Ale пакет који садржи најбоља домаћа пејл ејл пива, или за оне који воле горка пива са правом експлозијом арома хмеља препоручујемо избор најбољих домаћи „ајпиеј“ пива: IPA пакет.

Након кувања, топла сладовина пролази кроз топлотни измењивач да би се што пре охладила до температуре за ферментацију. О ферментацији ћемо говорити више у следећем наставку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *